Spring naar content

Van 1881 naar
Achttien81

Op de plek waar sinds 1881 jaar na jaar de kinderen van de werknemers van de fabriek zich vermaakten met takken en op de zandvlakte in het nabijgelegen natuurgebied, rennen straks de buurtkinderen naar buiten om hutten te bouwen. Zelf stap je vanuit je loftwoning of je twee-onder-een-kapwoning ook zo het groen in. We creëren dezelfde waarde die het gebied toen had, maar dan in een ander jasje.
Welkom in Achttien81.

De JAL-schoenfabriek
in ere hersteld

Tussen De Bergen en de Sint Josephstraat startte de ambitieuze Johannes Antonie Ligtenberg in 1881 met het maken van zeelaarzen, vetlederen werkschoenen en pantoffels in de JAL-schoenfabriek. Al snel kwamen hier luxe herenschoenen, jongenslaarzen en fietsschoenen bij. Om aan de leveringen te kunnen voldoen breidde hij in 1924 het bedrijf uit met het industriepand, het huidige rijksmonument. In de jaren die volgden werden het bedrijfspand en de collectie steeds verder uitgebreid. We blazen het JAL-terrein nieuw leven in, met de liefde voor het verleden en voor de groene omgeving als gemeenschappelijke deler.

De voormalige JAL-schoenfabriek en het omliggende terrein lagen er lang verlaten bij. Binnenkort wordt deze historische plek een prachtige plek om te wonen.

Unieke zandverstuiving

Groener dan op het JAL-terrein kun je bijna niet wonen. Natuurgebied De Bergen is een zandverstuiving midden in Dongen en een uitloper van de verderop gelegen Loonse en Drunense Duinen. Deze zandverstuiving is de enige overgebleven zandverstuiving binnen een bebouwde kom en daarmee uniek in Nederland.

Bijzondere lofts en nieuwbouwwoningen
te gast in de natuur

In de fabriek worden bijzondere lofts gerealiseerd, met de perfecte combinatie tussen comfort en authenticiteit. De gebouwen naast de fabriek maken plaats voor royale twee-onder-een-kapwoningen. De natuur blijft leidend in het gebied en wordt zelfs aangevuld met inheemse boomsoorten. Je beleeft de seizoenen optimaal.

visual 05 - Achttien81 Dongen

‘Als ik straks in mijn loft woon, start ik de dag met een hardlooprondje van vijf kilometer. Na een warming-up in De Bergen ren ik zo door naar de kanaaldijk. Heerlijk!’

Wilco, 27 jaar, online developer

De ontwikkeling van de
mooiste woonwensen

Van industriële lofts tot ruime twee-onder-een kapwoningen

De bouw is
gestart.

Je woont hier al in het voorjaar van 2024