Spring naar content

26 | 03 | 2021

Historie en mooie herinneringen

De JAL fabriek was vanaf 1881 een icoon van de leder- en schoenindustrie en is opgericht door Johannes Antonie Ligtenberg (JAL).

In de fabriek werkten op het hoogtepunt 300 mensen. Daarmee was de JAL-fabriek een grote werkgever en belangrijk sociaaleconomische factor voor het dorp Dongen. In 1981 kon nog net het eeuwfeest van de fabriek gevierd worden, in 1984 werden werden de deuren gesloten. Sinds die tijd is de fabriek en het omliggende terrein in verval geraakt.

 

Het gebied De Bergen in Dongen roept bij velen de herinnering op van de Zomerspelen of spelende kinderen in de zandduinen. De Bergen betekent wat voor Dongen. Zowel voor de jonge Dongenaren die er kunnen spelen en ravotten of de mensen die daar hun hond kunnen uitlaten. En ook voor de oudere inwoners van Dongen die veelal levendige herinneringen hebben aan de JAL-fabriek of er zelfs gewerkt hebben. Deze ontmoeting van jong tot oud, de Dongense cultuur en natuur zijn belangrijke kernwaarden geweest bij het maken van de plannen voor deze plek.

 

A9bluezl_1tdlocf_qqk