Spring naar content

18 | 05 | 2022

Achttien81 is ook natuurinclusief wonen

De 18 twee-onder-een-kapwoningen en 18 industriële lofts plaatsen we hier niet zomaar in het landschap. We houden rekening met de waardevolle natuur in dit gebied en geven daarvan alvast enkele voorbeelden.

Een met de natuur
Investeren in groene kwaliteit levert veel meer op den alleen maar een mooi plaatje. Het zorgt voor verkoeling in de zomerhitte, zuivert de lucht en zorgt voor een goed groeiklimaat voor planten en dieren. Zo zorgt de groene grondwal tussen de woningen en het rijksmonument niet alleen voor privacy voor de bewoners van het monument en de woningen, maar zorgt de wal er ook voor dat de vliegroute voor de aanwezige vleermuizen populatie in stand blijft.

Zuinig met regenwater

Over de opvang van het regenwater is goed nagedacht. Het regenwater wat op de daken aan de achterzijde van de twee-onder-een-kapwoningen valt, komt via de goot terecht op het sedumdak van de garage. Hier wordt het opgevangen en langzaam afgevoerd naar de wadi aan de voorzijde van de woning. Het regenwater wat in de tuin valt, infiltreert direct in de bodem. Vanwege de goede doorlatendheid van de grond hoef je niet bang te zijn voor wateroverlast.

 

Ook bij het monument besteden we extra aandacht aan de opvang van het regenwater. Na een regenbui staat er een kleine laag water op het dak om te verdampen. Op deze manier levert het gebouw een bijdrage aan het tegengaan van hittestress en verdroging. Bij extreme regenbuien zorgt deze opvang voor het ontlasten van de bestaande riolering in de Sint Josephstraat. Het sedumdak van de gemeenschappelijk berging houdt het regenwater vast en overtollig regenwater voeren we af naar de wadi’s in dit gebied, zodat het daar in de bodem kan infiltreren.

Gebruik van lokale en Europese producten
Voor de materialen die we in Achttien81 gebruiken is nadrukkelijk gekeken naar de milieubelasting. Vanwege het transport is de herkomst van deze materialen hierbij zeer belangrijk. We kiezen in Achttien81 daarom zoveel mogelijk voor lokale of Europese producten. De schanskorven in de voortuinen van de twee-onder-een-kapwoningen, die trouwens ideaal zijn om te gebruiken als bankjes, zijn bijvoorbeeld gevuld met lavasteen uit de Eiffel en voor de afdekkers op die korven gebruiken we duurzaam Europees hardhout.

 

Ontwerp zonder titel-91